U Visokom uhapšen Rasim Ganić: Ima bogat policijski dosije

Radiosarajevo.ba
U Visokom uhapšen Rasim Ganić: Ima bogat policijski dosije
Facebook / Rasim Ganić

U zajedničkim koordinairanim aktivnostima Kantonalnog ministarstva unutrašnji poslova Zeničko-dobojskog kantona, Federalne uprave policije i Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, jučer je uhapšen Rasim Ganić (1986.) iz Visokog, nezvanično saznaje Radiosarajevo.ba.

On je uhapšen  na osnovu operativne potjernice raspisane od strane navedenog ministarstva, te dvije centralne potjernice raspisane od strane Kantonalnog suda u Sarajevu i Općinskog suda u Visokom, zbog izvršenja više krivičnih djela „Teška krađa“ iz člana 287. i „Razbojništvo“ 289. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Poznat policiji 

Ganić je od ranije poznat policijskim organima u Bosni i Hercegovini, kao višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbe nadležnog Suda izvršen je prteres kuće i pratećih objekata u Visokom koje koristi osumnjičeni, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Ganić je kriminalistički obrađen od strane policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, te će u zakonsko roku biti predato na dalju nadležnost sudskoj policiji Općinskog suda u Visokom.

Podsjetimo, on je odranije poznat po pljačkama, krađama, tučama i razbojništvima.

Kantonalni sud u Novom Travniku je 2017. godine osudio braću Bajazida i Rasima Ganića na četiri, odnosno dvije i po godine zatvora, zbog razbojništva na području općine Kiseljak.

Njih dvojica su proglašena krivima što su u aprilu 2016. godine u ugostiteljskom objektu "Mutapov Han" u mjestu Donji Palež kod Kiseljaka, uz prijetnju čakijom i uz udarce pesnicom u glavu, opljačkali Dževada H., kojem su tom prilikom oteli 400 maraka.

Deset godina ranije, u oktobru 2007., Rasim je osuđen na osam godina i dva mjeseca, a Bajazid na sedam godina zatvora zbog više spojenih krivičnih djela počinjenih na području ZDK - razbojništva, krađe, nedozvoljeno držanje oružja i municije.

Zatvorska kazna

Tada su osuđeni i zbog razbojništva nad 54-godišnjim Stjepanom Ljoljićem u njegovoj porodičnoj kući u Gornjim Bištranima kod Kaknja, koje se dogodilo 10. novembra 2006. godine. Udarali su ga, polijevali vrelom vodom i zlostavljali, tražeći od njega novac, prijeteći mu automatskom puškom i pištoljima. U njegovom novčaniku su pronašli 750 KM i ukrali ih.

Već u junu sljedeće godine, tokom izdržavanja zatvorske kazne, Rasim je u KPZ-u Zenica teško pretukao zatvorenika Milana Ševu, koji je u Zenici "ležao" zbog ubistva.

Prošle godine, nakon krađe u Hadžićima i policijske potjere, Ganić je uspio pobjeći, a pri tome je prijetio policajcima oružjem iz auta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije